Frågor och svar om att börja träna karate

Jag/mitt barn är intresserad av att börja träna karate – hur gör man?

Svar: Börja med att göra en intresseanmälan på vår hemsida:

Länk till intresseanmälan

Ni blir då placerad i vår kö och vi återkommer till er via mail då det finns en plats ledig i din/barnets aktuella ålders- eller nivågrupp. Kom ihåg att meddela oss om ni ändrar mailadress så vi kan säkert kan få tag i er när det är er tur för en ledig plats. Får vi inget svar går platsen vidare till nästa person i kö.

Jag/mitt barn har tränat i en annan karatestil – går det bra att börja träna med Nacka Karate ändå?

Svar: Det går jättebra. Berätta om din nivå när du gör din intresseanmälan så försöker vi placera dig i rätt grupp/kö. När du provtränat kan vi göra en mer korrekt placering av vilken grupp din nivå passar bäst.

Finns plats direkt eller är det kö?

Svar: Det är många som vill börja träna hos oss och vi har en kösituation. Längst är kön för barn i nybörjargrupper. Kötiden varierar men vi gör vad vi kan för att väntetiden skall blir så kort som möjligt. Fortsättningsgrupperna och vuxengrupperna är oftast kortare men beror på ålder och nivå.

Har ni syskonförtur?

Svar: Nej, det har vi generellt inte. Om flera redan tränar i en familj försöker vi ordna plats om möjligheten finns men det är ingen garanti.

Kan man provträna innan man ställer sig i kön eller under tiden man köar?

Svar: Nej, vi erbjuder inte provträning innan man ställer sig i kö eller under tiden man köar. För barn kan det bli extra jobbigt att provträna, bli taggad och sedan behöva vänta på en plats. Istället är ni varmt välkomna att komma och titta på ett eller flera träningspass och se hur det går till när vi tränar. Ni hittar schema för våra olika grupper på hemsidan. Provträning (2 gånger) erbjuds endast till de som fått erbjudande om plats och vill testa först.

Tänk om det inte är så kul som jag/mitt barn tror?

Svar: När man blivit erbjuden en plats får man provträna 2 ggr innan man bestämmer sig för att boka upp sig för en hel termin. De två provträningarna skall genomföras under nästkommande 2-veckors period efter att ni fått erbjudande om plats. Därefter vill vi ha besked om ni vill fortsätta resten av terminen.

När man tränat sin 3:e gång blir man fullbetalande medlem för hela terminen.

När gör ni nya intag till grupper?

Svar: Vi går igenom grupperna inför varje terminsstart och gör nyintag om det finns lediga platser. Vi skickar då ut ett mail med erbjudande om plats till de personer som står först i kön.

Hur gör jag när vi får erbjudande om plats?

Svar: Tacka ja inom svarstiden via mail och kom till träningen. Är ni inte längre intresserade av en plats vill vi ha snabbt svar om detta också så att nästa person i kön kan få chansen. Får vi inget svar inom svarstiden och det inte finns någon närvaro på träning har man förlorat sin plats och plockas bort från kön. Det är upp till den som gjort anmälan att säkra att mailadressen är uppdaterad. Kom ihåg att meddela oss om mailadressen ändras.

Om det inte passar just nu att börja träna – kan man behålla den erbjudna platsen till nästa termin?

Svar: Nej, eftersom vi har lång kö till våra grupper går inte det. Om ni tackar nej till en erbjuden plats men intresse finns kvar för att börja träna så måste ni göra en ny anmälan via hemsidan och placeras då längst bak i kön.

Kan man börja mitt i terminen?

Svar: Vi kan tyvärr inte ta emot elever mitt i terminen då det påverkar träningen för de som redan tränat under några månader.

Vi står i kö men är inte längre intresserade av att börja träna – hur plockas vi bort från kön?

Svar: Skicka mail till info@nackakarate.se och meddela att ni önskar lämna kön.

Måste man ha karatedräkt då man är nybörjare?

Svar: Det går bra att träna i vanliga, bekväma träningskläder under de första gångerna. När man har bestämt sig att fortsätta vill vi gärna att både barn och vuxna har GI (karatedräkt) på sig. Dels är det ett bra sätt att gå in i karatekänslan, men vi gör också en del träningsövningar då vi tar grepp i dräkten som en viktig del av övningen.

Var kan man köpa karatedräkt?

Svar: På blocket finns det gott om karatedräkter i alla storlekar. Det går också att köpa dräkt på nätet, t ex : http://budofitness.se/ eller i Budo & Fitness butiker på Sveavägen respektive i Västberga strax söder om Stockholm. Storlekar anges oftast i längd (t ex 120 cm – för barn som är 120 cm långa) och det är samma dräkter för både herrar och damer.

Vilken färg på bältet ska man ha?

Svar: Som nybörjare har man helvitt bälte. I vår karatestil kommer sedan bältesfärgerna i följande ordning:

Rött, Gult, Orange, Grönt, Blått, 1:a Brunt, 2:a Brunt, 3:e Brunt, Svart.

Som barn kan man också ha så kallat mon-bälte (vitrandigt). Det visar att man kan delar av det som krävs för ett helfärgat bälte. Läs mer om bälten och gradering under fliken ”Gradering”.